10 Ekim 2012 Çarşamba

Nohutun Tavayla Dansı





Mutfakta Neler Oluyor?

      Mutfak sakinleri için sıla hasretinin bittiği, nohutların havada uçuştuğu, bol soğan kokulu  bir hafta sonuydu. Acemi askerlerin (bu benzetmeye uymayan mutfak sakinleri hariç)  ilk gününü anımsattı bana mutfakta yaşananlar. Acemi erlere ilk kez tüfek verildiğinde neler olursa, bizde de bıçak ve tava aynı etkiyi yarattı. Mutfak sakinleri Korhan Şefin emriyle bıçak ve tavalarını kuşanarak başladılar derse. Kesim teknikleri, soteleme için tava sallama dersin temel konularıyken, tempura sos hazırlama ve bu sosla buluşan karides ile dilimlediğimiz kabakların  kızgın yağla buluşması ilham vericiydi. Mutfak sakinlerinden Samet Şef'in hazırladığı 'srıracha chili' sos ve soya sosunun dayanılmaz uyumu da damakta ve akılda kalanlar arasındaydı. Havada uçuşan nohutlar ve tavaya her çarpışlarında çıkardıkları o kulak gıcıklayıcı sesler eşliğinde derse devam ettik. 
      Mutfak sakinlerinin, nohutlarla dansın son anların da yakaladıkları ses uyumundan bahsetmeden geçemeyeceğim. Dersin finalini ise bitirici vuruşla yaptık. Gün boyunca doğradıklarımızı kızgın yağa, oradan da midemize atıverdik. Bu nokta yaşadığım acıyı sizinle paylaşmalıyım. Profesyonel mutfaklarda herşey yağla buluşmak zorunda mıdır? 


Bende bu haftadan kalanlar;

1. Tempura sos; un, soda ve kabartma tozuyla yapılır.
2. Daha çok soğan doğrayacağım.
3. Öğrenmek güzeldir.
4. Nappe tekniği
5. Yemek yaptıktan sonra mutfaktan kaç.

2 yorum:

  1. ozdencim biz ogretmenlerin ogrencilere hep kullandigimiz cumle nedir?ogrendiklerini tekrar edip,bol bol soru cozmelisin ki pekissin. pekistirmelerin icin mutfagim senindir;))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım benim, paylaşımın için çok teşekkür ederim. Seve seve sizimde mutfağınızı kirletirim. Profesyonel mutfaklarda şef, mutfağı temizlemez. İlk bunu öğrendim de....

      Sil