Mutfakta Neler Oluyor?
Mutfak sakinleri için sıla hasretinin bittiği, nohutların havada
uçuştuğu, bol soğan kokulu bir hafta sonuydu. Acemi askerlerin (bu
benzetmeye uymayan mutfak sakinleri hariç) ilk gününü anımsattı bana
mutfakta yaşananlar. Acemi erlere ilk kez tüfek verildiğinde neler olursa,
bizde de bıçak ve tava aynı etkiyi yarattı. Mutfak sakinleri Korhan Şefin
emriyle bıçak ve tavalarını kuşanarak başladılar derse. Kesim teknikleri,
soteleme için tava sallama dersin temel konularıyken, tempura sos hazırlama ve
bu sosla buluşan karides ile dilimlediğimiz kabakların kızgın yağla
buluşması ilham vericiydi. Mutfak sakinlerinden Samet Şef'in hazırladığı
'srıracha chili' sos ve soya sosunun dayanılmaz uyumu da damakta ve akılda
kalanlar arasındaydı. Havada uçuşan nohutlar ve tavaya her çarpışlarında
çıkardıkları o kulak gıcıklayıcı sesler eşliğinde derse devam ettik.
Mutfak sakinlerinin, nohutlarla dansın son anların da yakaladıkları ses
uyumundan bahsetmeden geçemeyeceğim. Dersin finalini ise bitirici vuruşla
yaptık. Gün boyunca doğradıklarımızı kızgın yağa, oradan da midemize atıverdik.
Bu nokta yaşadığım acıyı sizinle paylaşmalıyım. Profesyonel mutfaklarda herşey
yağla buluşmak zorunda mıdır?
Bende bu
haftadan kalanlar;
1. Tempura
sos; un, soda ve kabartma tozuyla yapılır.
2. Daha çok
soğan doğrayacağım.
3. Öğrenmek
güzeldir.
4. Nappe
tekniği
5. Yemek
yaptıktan sonra mutfaktan kaç.
ozdencim biz ogretmenlerin ogrencilere hep kullandigimiz cumle nedir?ogrendiklerini tekrar edip,bol bol soru cozmelisin ki pekissin. pekistirmelerin icin mutfagim senindir;))
YanıtlaSilCanım benim, paylaşımın için çok teşekkür ederim. Seve seve sizimde mutfağınızı kirletirim. Profesyonel mutfaklarda şef, mutfağı temizlemez. İlk bunu öğrendim de....
Sil