22 Ekim 2012 Pazartesi

LEZZETİN YÜKSELİŞİ



Trajediden doğan lezzet...

      Balıkçının oltasına takılan talihsiz lüferlerin yaşadığı trajedi,  bizim için enfes bir akşamın başlangıcı oldu.  Kocaman bir deryanın içinde lüferlerin oltaya gelmesiyle başlayan acıklı olaylar zincirinden, damak çatlatan tatlı anlar yaşandı. Bu anların neresinde miyim? Trajedinin kenarında, lezzetin göbeğinde bir yerde.....
       Hangi oltaya ve nerede yakalandığını bilmediğim bu deniz canlılarının trajedisinin, bizim için mutlu sona dönüşmesinin suçunun ne kadarını benim taşıdığım hala muallaklığını koruyor.  Ben, sadece suça alet olmuş bir etobur olabilirim. Büyük balığın küçük balığı yediği deniz kanunlarının geçerli olduğu boğaz sularında, oltaya atılan yemi, kolay lokma sanıp takılan lüferin yükünü omuzlarımda taşıyamam. Deryalı lüferlerin çok iyi bildiği gibi; 'Büyük balık, küçük balığı yer'.  Fiziki özelliklerime bağlı olarak, büyük balığın ben olduğu tahmininde yanılmıyorsunuz. Doğa kanunları gereği avı için mücadeleye girişmekten kaçan ve kolay lokmayı seçen bir lüferden  bahsediyoruz. 'Büyük lokma ye ama büyük söz konuşma' sözünün deryalar dünyasındaki hali; 'Kolay lokma yeme, hayat devam etsin'dir (Bir deryalı büyükten alıntı).  Oltaya gelme bir talihsizlik ya da merak sonucu da yaşanmış olabilir. Talihsizliklerinin benim mevcudiyetimle hiç ilgisi olmadığı gibi, meraklarının sorumlusu hiç değilim. Bu durumu netleştirdikten sonra gelelim lezzetin yükselişine.

      İstediğiniz miktarda lüferi, balıkçınıza temizletip mutfağınıza getiriyorsunuz. Böylece trajedinin kanıtları sınır dışında kalıyor. Sos için zeytinyağ, ezilmiş sarımsak, ince kıyılmış maydanoz, kurutulmuş domates, tuz ve istediğiniz baharat çeşitlerini karıştırıp, iyice eziyorsunuz. Hazırladığınız sosu, balıkların içine ve üstüne sürerek fırına yerleştiriyorsunuz. Balıkların üzerini yağlı kağıtla kapatıp, önceden ısıtılmış 230 derecelik fırında 25 dakika pişiriyorsunuz. 
      Trajediden lezzetin doğmasını beklerken, balık aşkına Ömer Hayyam'ın rubailerine göz atmanızı öneririm. Ateş gibi, gamı yakıp eritebilirsiniz belki.....

                                                               Özden Tatlı Denemeler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder