16 Ekim 2012 Salı

Kitap önerisi


Eşsiz bir kitabın, eşsiz satırlarından sonra her kurduğum cümlenin beyhude olacağının farkındayım. Paulo Coelho  "Tanrı'nın mucizesinin en büyük alameti, yaşamın kendisidir" diye nitelediği yaşam ve değerler üzerine yazdığı kitapta; 14 Temmuz 1099 tarihinden günümüze, değerlerimizin zamandan bağımsızlığına işaret ediyor. 
      1945 yılının Aralık ayında iki kardeş, Yukarı Mısır' ın Hamra Dom bölgesindeki bir mağarada papirüslerle dolu bir testi bulur. Bulunan papirüsler, Hristiyanlığın ilk yüzyılı ile MS 180 arasında yazılmış metinlerin Yunanca çevirileridir. Bu metinlerden yola çıkan Paulo Coelho kitabında, Haçlılar'ın Kudüs'ü işgalinin bir gün öncesinde hiçbir dine mensup olmayan biri olarak tanıttığı 'Kıpti' vasıtasıyla tarihe atıfta bulunarak değerlerimizi sorguluyor. Farklı  yaş, cinsiyet ve inançta insanların bir meydanda, Kıpti'nin etrafında toplanması ve sadece İlahi Güç'e inanan bu bilge adamın soru cevap şeklinde ilerleyen hikayesi. 
       Hikayenin üç İbrahimi dini için de özel ve kutsal bir şehir olan Kudüs' de geçmesi anlatılanları sayfalara adeta mühürlemiş. 3000 yıllık tarihi olan bu şehrin herbir taşı, Paulo Coelho'yu selamlıyor. Yahudiler için kutsal olan 'Ağlama Duvarı'nı, Hz. Muhammed'in Mirac sırasında göğe yükseldiği yer olan Mescid-i Aksa'yı, Hz.İsa' nın gömülü olduğu yer olduğuna inanıldığından inşa edilen Holy Sepulchre Kilisesi'ni topraklarında barındıran bu şehir dinlerin kardeşliğinin sembolü olarak seçilmiş. Kurgu ve gerçekliğin sarmallığı, gecenin karanlık örtüsünün çöktüğü ve huzurun terkettiği bu şehirin haykırışlarını duymanızı sağlıyor.
        Sevgi, yalnızlık, mağlubiyet, yaşam, sadakat, güzellik gibi kavramlar üzerine yazılan cümlelerle zihnimi altüst eden kitabı paylaşmak  istedim. İnsanlığımızı sorguladığımız, nefretin ve korkunun bizi sarıp sarmaladığı bu dünya düzeninde zaman zaman sayfalarını ziyaret etmenizi önereceğim bir kitap. 
  
                                                                  Özden Tatlı Denemeler

(Kıpti, Mısır'da yaşayan hristiyan topluma verilen addır. )
      
       

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder