9 Aralık 2012 Pazar



FALAFEL     

"Acının Coğrafyasından"



Kuru baklagillerden yapılan, Ortadoğu kültürüne ait bir yemek. Nohut ya da baklanın çeşitli ot ve baharatlarla ezilip köfte şekline getirilmesinin ardından yağda kızartılmasıyla hazırlanıyor. Yüksek lif ve protein içeriği ile ete alternatif olabilir. Ortadoğu'nun 'Fast food' tarzında tükettiği özellikle  Mısır, Suriye, Lübnan, Filistin ve Ürdün' de çok popüler bir yemek. Bu reçetenin Mısır'da doğduğu tahmin ediliyor. 

Malzemeler

1 su bardağı haşlanmış nohut 
3/4 su bardağı ince bulgur (suda ıslatılmış)
1 adet doğranmış soğan
2-3 diş sarımsak
Yarım demet ince kıyılmış maydanoz
Bir avuç taze kıyılmış kişniş
1 tatlı kaşığı kimyon, karabiber, pulbiber, kabartma tozu ve tuz

Bir kaç saat sıcak suda bekletilen nohut, diri kalacak şekilde haşlanır. İnce bulguru bir miktar sıcak suyla ıslatılır. Soğan, nohut ve sarımsak robottan geçirilir. Maydanoz ve kişniş ince ince kıyılır. Tüm malzemeler bir araya getirlip, baharatlar, tuz ve kabartma tozu eklenerek iyice yoğurulur. Yoğurma aşamasında 1 yumurta ya da 1-2 yemek kaşığı un kullanabilirsiniz.  Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılıp elle köfte şekli verilir. 
Hazırlanan toplar kızgın yağda kızartılır.

Afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder